Сьогодні дорожній рух настільки змінився, що від пішоходів і водіїв потрібне обов'язкове дотримання всіх норм і правил. Носіння світловідбиваючого одягу, аксесуарів вважається найважливішим. На ринку є різні браслети, кепки, пов'язки. Але якщо ви хочете додати світловідбиваючий принт самостійно, вам знадобиться якісна фарба. Вона продається в банках або балончиках. Такий матеріал дозволить швидко додати світіння елементів одягу, придорожньої огорожі.


Що таке світловідбиваюча фарба - характеристики і склад


Основні характеристики і властивості фарба отримала завдяки особливої кульці. Всередині вона змішується з лаком прозорого кольору. Пігменти повинні виконувати важливу задачу: коли потрапляє світло з будь-якого джерела, робити так, щоб пофарбована поверхня починала світитися. Якщо говорити про лак з світловідбиваючим ефектом, ідеальною вважається пропорція 1: 3 (1 частина пігмент і 3 частини барвник). Деякі вважають, що більша кількість кульок дозволяє отримати довге і сильне світіння. Однак це не так. Основу слід вибирати відповідно до матеріалу поверхні, на яку ви збираєтеся наносити речовину.


Обов'язково вивчайте склад, який виробник вказує на упаковці продукції. Там повинна бути інформація про те, з якими матеріалами можна працювати. Самі світловідбиваючі кульки будуть ідеально лягати на будь-яку поверхню. Фарба висихає близько 1 години, якщо температура повітря становить не менше 22 градусів за Цельсієм.


Де застосовують світловідбиваючу фарбу


Головним призначенням подібної продукції є декоративна функція або маркування . Особливо часто її використовують, якщо необхідно виділити предмет в темряві. Навіть при досить складних кліматичних умовах, речовина висихає, тому воно може застосовуватися практично повсюдно. Якщо ви бажаєте декорувати будь-який предмет, варто після висихання фарби додатково нанести зверху прозорий лак. Так ви досягнете глянсової фактури.


Дуже популярною останнім часом стає аерозольна фарба, яка продається в спеціальних балончиках. Наносити її можна дуже швидко, а людині не потрібні особливі навички або вміння. Аерозольний лак використовується після покупки, без попередньої підготовки.


Різновиди


Виділяють дві основні категорії світловідбивних фарб, які досить схожі один на одного, але все ж мають і значні відмінності. Тому рекомендується завжди вивчати основні характеристики товару перед покупкою. Види є наступні:

  • Люмінесцентні лаки - можливість накопичувати світло від штучних джерел або сонця, щоб потім віддавати його в темряві протягом 8-12 годин, що дозволяє економити електроенергію (світло виходить м'яким, приємним для очей);
  • Флуоресцентні склади - покриття не здатне накопичувати енергію джерела, а світіння з'являється тільки в тому випадку, коли на поверхню падає хоча б трохи світла (на темній дорозі, в світлі фар саме так працюють знаки і розмітка ).

Останній варіант широко застосовують при створенні світловідбивних предметів гардероба. Особливо часто з нього роблять робочі комбінезони та безрукавки. Часто фарба використовується при декоруванні приміщень нічних клубів, ресторанів, барів. З її допомогою стіни прикрашені унікально і незвично.


Люмінесцентні лаки використовують обмежено, так як в їх складі бувають токсичні для здоров'я речовини. Наприклад, якщо вони виготовлені на основі фосфору, то їх не можна брати навіть для прикраси житлового будинку.


Чи чинять вони шкоду організму


Флуоресцентні фарби виробляються за складним процесом , тому витрат тут не уникнути. Найбільш шкідливим для людини є фосфор, що входить до складу деяких сумішей. Але багато сучасних лаків світяться завдяки особливій структурі речовин у вигляді кристалів. Радіоактивних компонентів всередині знайти неможливо. Випромінювання світла проходить в діапазоні, видимому людському оку, що робить суміш нетоксичним.


Сьогодні виділяють навіть склади, які можна наносити на тіло. Вони повністю відповідають гігієнічним нормам, продаються з сертифікатами безпеки для споживачів.


Техніка нанесення


Використовуючи склади в балончику, можна повністю відмовитися від підготовчих кроків. Вони готові до застосування після покупки.


Спочатку обов'язково підготуйте поверхню. Видаліть будь-які сторонні деталі, плями, бруд, жир, іржу. На маленьку площу вистачить і одного (декількох) балончиків. Немає сенсу купувати цілу банку. В іншому випадку запасіться валиками, пульверизаторами або пензликами. Для роботи необхідна кімнатна температура і мала вологість. Тільки в цьому випадку у вас вийде ідеальний результат.